Skriv ut

Luftpistolskytte

Skriven av Sara Anderberg.

Det här anses av många vara den allra svåraste skytteformen, eftersom minsta misstag eller darrning kan få stora negativa konsekvenser på träffbilden.

Luftpistolskytte kräver mer än andra tävlingsgrenar att man verkligen håller stilla och kramar av skottet. Det är också viktigt att man verkligen slutför avfyrningen innan man tar ner vapnet. 

Luftpistolskytte kan man börja med i unga år och får då möjlighet att inleda skyttekarriären sittande och kan med stöd underifrån hålla i pistolen med båda händerna. Varefter man blir äldre övergår man till stående skytte med stöd av båda händerna för att till slut stå och skjuta med hjälp av bara en hand.

Lufttavla

Luftpistol skjuts inomhus på tiometersbana på tavlor som är drygt 15 centimeter breda. Banorna är utrustade med olika former av tavelförflyttare som gör att skytten kan föra tavlan till sig och från sig utan att gå från platsen. Vissa banor är utrustade med elektroniska tavlor, man skjuter som vanligt men istället för att ha en papptavla där man ser var skotthålet hamnar mäter tavlan in var man träffat med hjälp av elektronik och man ser sina träffar på en display vid sin skjutplats. Vid tävling skjuts provskott under en tid av 15 minuter och sedan 40 eller 60 tävlingsskott, beroende på klass. Tävlingstiden är 50 min för 40 skott och 75 minuter för 60 skott.

Den största och mest populära ungdomstävlingen är Svenska UngdomsCupen.

Vid tävling finns en skjutledare och denne startar och stoppar tävlingen samt kontrollerar vapnen efter avslutad tävling.